Vállalkozás adózás tanácsok: kérje könyvelő segítségét!

A vállalkozás adózás tanácsok a választott cégformától függetlenül hasznosak lehetnek. Sokan vannak, akik minden felmerülő feladatot könyvelőre bíznak, mások az egyszerűbb vállalkozási formák esetében igyekeznek maguk elvégezni mindent. Az adózási formák összehasonlítása szoros kapcsolatban van a cégformákkal. Ahhoz tehát, hogy megtaláljuk a számunkra ideális vállalkozási formát, a vonatkozó jogszabályok és adózási formák ismerete is nélkülözhetetlen.

Vállalkozás adózás

Fix és változó költségek

Vállalkozóként a bér jellegű költségekkel és a forgalom arányos kiadásokkal egyaránt számolni kell. Míg az első fix kiadásként jelenik meg, addig az utóbbi a bevétel utáni adózással azonos. Nem mindegy tehát, milyen költségek várhatóak a vállalkozás során. Tipikusan a szolgáltatást nyújtó vállalkozókra jellemző, hogy költségeik alacsonyak. Számukra a KATA tökéletes választás lehet, hiszen még mindig alanyi adómentesként folytatható 12 milliós bevételig.

Hogyan alakul az egyéni vállalkozás adózása?

Az egyéni vállalkozás a legegyszerűbben indítható vállalkozási forma. Kezdők számára tökéletes választás, ráadásul főállás mellett is dönthetünk mellette. Ha főállásként vállalkoznánk, akkor 50 ezer forintos költséggel számolhatunk, egyébként 25 ezer az adóvonzata. Természetesen ehhez társul még a helyi iparűzési adó és a kamarai hozzájárulás. Az alanyi adómentesség kifejezetten kedvező lehet például online szolgáltatások nyújtásakor.

Társas vállalkozási formák adózása

Ugyan az egyéni vállalkozás kapcsán is hasznos lehet a könyvelő segítsége, de társas vállalkozási formák esetében már egyenesen elengedhetetlen. A szakember vállalkozás adózás tanácsok terén éppen úgy hasznos segítségnek számít, mint akkor, ha az adófizetési időpontok betartásáról van szó.

A profik rendszeresen hangsúlyozzák, hogy a magas bevétel még nem jelent egyet azzal, hogy a nyereség is nagy lesz, hiszen a várható költségekkel is számolni kell. Vállalkozás adózás tanácsok és cégforma választás kapcsán éppen ezért forduljunk könyvelő szakemberhez.