Vállalkozás cégformák 2020-ban

A saját cég indítása iránt érdeklődők a vállalkozási cégformák közül igyekeznek megtalálni az ideálist. Ennek érdekében megfontolást érdemel, hogy a vállalkozási formák közül melyik felel meg leginkább az anyagi lehetőségeknek, a végezni kívánt tevékenységnek, és az adózással kapcsolatos igényeknek. Magyarországon több fajta lehetőség van a cégválasztáshoz.

Vállalkozás 2020

Egyéni vállalkozás: egyszerű és népszerű

A vállalkozási cégformák méltán legnépszerűbbike az egyéni vállalkozás. Ügyfélkapun keresztül néhány kattintással elindítható, és a katás vállalkozás előnyei mellett is dönthetünk. Akár munkaviszony végzése mellett is választható. Mindössze a kamarai hozzájárulás 5000 forintos költségével kell számolni az induláskor, és vállalkozói bankszámlára is csak áfás tevékenység esetében van szükség. Érdemes tudni, hogy a katás vállalkozás mindössze 12 millió forintig alanyi adómentes, fölötte már 40 százalék adóvonzattal társul.

Betéti társaság

A Bt. vállalkozási cégforma már nagyobb alapítási költségekkel jár. Bár minimális tőkeszükséglet nem kell hozzá, de törzsbetét már annál inkább. A beltag teljes vagyonával felel, a kültag pedig csak a társaságba bevitt vagyonával. A vállalkozási formák között ez akkor bizonyul ideálisnak, ha kevesebb tőkével rendelkezik.

Korlátolt felelősségű társaság

Az adózási formák párban járnak azzal, milyen vállalkozási formát választunk. A Kft. esetében 3 millió forint kezdő tőke szükséges, és viszonylag magasak az alapítási költségek is. Ennek ellenére az egyik legnépszerűbb vállalkozási cégforma, melyet akár 1 fő is alapíthat, és saját vagyonával nem felel a tartozásokért.

Részvénytársaság

A tulajdonosi hozzájárulás 5 millió forinttól indul, így elsősorban a nagyobb tőkét befektetni kívánók számára bizonyul ideális választásnak. Egyes tevékenységek folytatásánál más lehetőséget nem is tesznek lehetővé az aktuális jogszabályok, így például bankok, biztosítók esetében ez az egyetlen választás.

Vállalkozási cégformák

A vállalkozási cégformák közötti döntéskor megéri könyvelő tanácsát kérni, aki az adózási vonzatokkal együtt kalauzol el a vállalkozás indításának témájában.